hu
Vissza a listához

Új csúcsok felé halad az iroda piac 2019.04.24

Új csúcsok felé halad az iroda piac

A budapesti irodapiacon mindössze 7,1 százalékon áll az üres területek aránya. Közel 80 ezer négyzetméternyi területre volt igény 2019 első negyedévében, ami 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A következő negyedévekben nőhet az állomány, annak ellenére, hogy az első három hónapban nem adtak át új irodát, derül ki a BRF 2019 első negyedéves irodapiaci jelentéséből.

A Komplex Irodaház és a korábban saját tulajdonú Siemens HQ bekerült a spekulatív állományba 2019 első negyedévében, bár irodaátadás nem történt ebben az időszakban. Az utóbbi egy sale-and-leaseback tranzakció eredményeként. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 627 500 négyzetmétert tesz ki. Ebből 3 017 930 négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület, és 609 570 négyzetméter saját tulajdonú iroda.

Az üresedési ráta 0,2 százalékpontos csökkenésen esett át, ami így 7,1 százalékra süllyedt. Ez az egyik legalacsonyabb budapesti érték eddig. A legmagasabb üresedési ráta, ami 37,4 százalék, az agglomerációban, míg a legalacsonyabb Nem-központi Pest alpiacon jelent meg. A nettó abszorpció az első negyedév során 19 940 négyzetmétert tett ki.

Összesen 12,2 százalékkal alacsonyabb lett a bruttó kereslet értéke az egy évvel ezelőtti mérésekhez viszonyítva, ami így 79 980 négyzetmétert tett ki 2019 első negyedévében. A teljes keresleten belül az új szerződések a bérbeadási érték 45 százalékával jelentek meg a legnagyobb arányban. Ezután a szerződéshosszabbítások következtek 36 százalékkal. A bővülések összesen 15 százalékot, míg az előbérleti szerződések 4 százalékot tettek ki ebben az időszakban.

Mint ahogy az korábban is megfigyelhető volt, a legerőteljesebb bérlői aktivitás a Váci úti folyosón volt jelen, ami a teljes érték 35 százaléka. Ezután a Pest Központ alpiaca következik 16,5 százalékkal és a Dél-Buda alpiaca 13,5 százalékkal.

Összesen 153 bérleti szerződést regisztrált a BRF a negyedév során, melyek átlagos mérete 523 négyzetméter volt. 21 szerződést kötöttek 1000 négyzetméternél nagyobb területre. Ezeken belül 8 új bérleti szerződés, 9 szerződéshosszabbítás, 1 előbérleti szerződés és 3 bővülés volt.

A Váci úti irodafolyosón írtak alá kettőt a negyedév három legjelentősebb tranzakciója közül. A legnagyobb ezek közül egy hosszabbítás volt, 4800 négyzetméteren a River Estates irodaházban. A White House irodaházban kötötték a legnagyobb új szerződést 3560 négyzetméteren. A legnagyobb előbérleti szerződést a Nordic Light 3 irodaház fejlesztésre írták alá 1560 négyzetméteren. A bővülések között a legnagyobb a Buda Square irodaházban történt, 2500 négyzetméteren.

 

Forrás:

Portfolio.hu

Ne maradjon le az aktualitásokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb ajánlataink és a legújabb irodaprojektek, hírek egy helyen.

Kezdje velünk ... és folytassa új irodában

MEGKERESSÜK ÖNNEK!

Adja meg a keresett iroda paramétereit 2 perc alatt
és csak a releváns ajánlatokat szállítjuk!

Ajánlatot kérek