hu
Vissza a listához

A Tulipán lesz London új építészeti csodája2018.11.27

A Tulipán lesz London új építészeti csodája

 

A Tulipán egy közel 305 méter magas virág formájú torony lesz, forgó gondolákkal és hatalmas kilátótérrel beépítve a Foster+Partners tervezésében. A Gherkin – másnéven Uborka nevű felhőkarcoló mellé építik majd.

 

Anglia egyik legikonikusabb épületét, a 2004-ben átadott Gherkint, avagy Uborkát Sir Norman Foster irodája tervezte, és a Skanska építette meg. Azonban most a Gherkin kap egy szomszédot szintén a Foster+Partner tervezésével, amelyet Tulipánnak neveznek. Ez lehet London legmagasabb engedélyezett építménye.

 

Szerkezetileg egy tulipánra fog hasonlítani ez a különös építmény, az üveghidak, a szirmok üvegfalai és a rajtuk lévő buborékok arra fognak szolgálni, hogy az odalátogatók megcsodálhassák Londont felülről. A beton tengely tartós támaszt nyújt az acélkeretes, nagy teljesítményű üveggel fedett megfigyelő épületnek. Legszélesebb pontján a megfigyelő fedélzet 34,5 méter, a beton tengely 14,3 méter átmérőjű lenne. A design emlékeztet a London Eye forgó hüvelyeire és a panoráma étteremre, amely egyszer a BT Tower tetején ült.

A bázisnál egy kétszintes bejárati pavilon és egy tetőtéri kert állna a "zsebpark" mellett. A zöld falak 8,5-szörösére növelik a zöld felületek területét, mondták az építészek. A fotovoltaikus sejtek helyszíni energiát termelnek, a Tulipánt fűtik és lehűtik kevésbé szennyező zéró égési energiával.

A tervek szerint évente húszezer londoni diák tehet majd látogatást ide tanórák keretein belül. Egyfajta kulturális központként fog szolgálni. Egy bár és egy étterem is helyet kap majd 360 fokos kilátással a vendégei számára.

A Foster+Partners projektet a J Safra Group, a magántulajdonban lévő bankok és a Gherkin tulajdonában álló befektetési vállalkozások számára tervezték. Norman Foster a projektet londoni szellemiségű, progresszív, előre gondolkodó épületnek nevezte.

Ha tervek elfogadásra kerülnek a kilátó építését már 2020-ban megkezdhetik, és 2025-ben megnyithatja kapuit.

 

Norman Foster's Hungarian Design, the Mol Campus:

Skanska's recently handed office building, the Mill Park office complex:

 

források:

https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/11/20/london_uj_nevezetessege_a_tulipan_lesz_kozvetlenul_az_uborka_mellett/

https://www.dezeen.com/2018/11/19/tulip-viewing-tower-foster-partners-london-gherkin-architecture-news/

http://www.cityam.com/269318/flower-city-new-plans-tallest-tower-square-mile

Képek:

https://inhabitat.com/budapests-tallest-tower-to-follow-the-highest-standards-of-sustainability/mol-campus-by-foster-partners-5/

https://www.irodakereso.info/kiado-zold-irodak-irodahazak/Budapest/XIII-kerulet/myhive-atrium-park

Ne maradjon le az aktualitásokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb ajánlataink és a legújabb irodaprojektek, hírek egy helyen.

Kezdje velünk ... és folytassa új irodában

MEGKERESSÜK ÖNNEK!

Adja meg a keresett iroda paramétereit 2 perc alatt
és csak a releváns ajánlatokat szállítjuk!

Ajánlatot kérek