Vissza a listához

Optimista hangulat a magyar kereskedelmiingatlan-piacon2017.08.31

Optimista hangulat a magyar kereskedelmiingatlan-piacon

Kimagaslóan optimista országgá lépett elő hazánk a kereskedelmiingatlan-piaci hangulat-index legutóbbi eredményei alapján. A The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) kutatása összeveti a különböző országok kereskedelmi ingatlanok piacán uralkodó hangulatát, figyelembe véve mind a bérbeadási, mind a befektetési állapotokat, és a mért eredmények alapján egy összesítő index szerint rangsorolja az országok piaci hangulatát. A legfrissebb eredmények alapján Magyarországon a legbizakodóbb a hangulat.

Ezt az eredményt tükrözi az is, hogy Magyarországé a régió legdinamikusabban növekedő befektetői piaca. Magyarországhoz hasonló eredménye csupán Csehországnak volt: az első negyedévben mindkét ország +46 értékpontot szerzett, a második negyedévben pedig csupán +3 ponttal jobb indexet szerzett Magyarország. A befektetői piacon belül is az irodapiac érte el a legnagyobb növekedést, mely növekedés a szakértők szerint még nagyjából két évig biztosan tartani fog. Ami a 2019 utáni időszakot illeti, még egyelőre bizonytalan a jövő.

Hasonlóan erős időszakon van túl a bérlői piac is. A bérlői hangulatindex az idei év második negyedévében továbbra is jó értéken áll (+43). Bár az első negyedév még ennél is magasabb, +59 pontot hozott, még ez az eredmény is magasan túlszárnyalja a régió többi országában mért aktuális uralkodó hangulatot. Az elmúlt négy évben folyamatosan növekedett a bérlői aktivitás az irodai, kereskedelmi és ipari szegmensben egyaránt. Azonban itt is igaz, hogy a legnagyobb növekedést az elmúlt negyedévben az irodapiac produkálta.

A fejlesztések során nagy hansúlyt tesznek manapság a fenntartható, környezettudatos, költséghatékony épületek létrehozására. Sőt, sikeresen növelhető az ingatlan értéke, amennyiben az rendelkezik zöld tanúsítvánnyal.

A kedvező hangulatnak némi visszaesést jelenthet a régióban uralkodó munkaerőhiány, azonban a RICS által készített felmérésben megkérdezettek 95%-a továbbra is bizik abban, hogy ez nem érinti hátrányosan az új befektetők érdeklődési kedvét a piacon.

 

Forrás:

 

http://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/magyarorszag_mindenkit_maga_moge_utasitott.261571.html

Ne maradjon le az aktualitásokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb ajánlataink és a legújabb irodaprojektek, hírek egy helyen.

Kezdje velünk ... és folytassa új irodában

Ne maradjon le az aktualitásokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb ajánlataink és a legújabb irodaprojektek, hírek egy helyen.