Vissza a listához

Milyen az ideális iroda?2019.08.29

Milyen az ideális iroda?

Az emberi munka értéke egyre inkább felértékelődik, a munkaerőhiány állandóan felmerülő probléma Magyarországon, és nem csak az építőiparban. Ez az oka annak, hogy a munkáltatók a kedvezőbb fizetések mellett jobb munkakörnyezetet hoznak létre a munkavállalók számára.

Az elmúlt 3 hónapban átadott négy irodaépülettel együtt 3 654 180 négyzetméterre nőtt a budapesti modern irodaállomány a BRF felmérése szerint. Az üresedési ráta 6,3%-ra süllyedt, ami 0,8 százalékpontos negyedéves csökkenésnek felel meg.

Az új irodakínálat növekedésének mértéke alacsony volt az elmúlt negyedévekben a sok építkezés ellenére is, azonban ez változni fog nagy valószínűséggel. A fővárosi állomány jelentős mértékben növekedhet az elkövetkezendő években.

Minőség

Az energiafogyasztás 40 százalékát teszik ki az épületek a fejlett országokban, ezért az irodáknál is nagyobb jelentőséget kapott az energiatudatosság. A BREEAM és a LEED minősítési rendszerek pont ennek az értékelésére jöttek létre.

A Building Research Establishment Environmental Assesment Method vagyis a BREEAM minősítést 2,25 millió épület kapta meg 77 országban, 1990 óta. A minősítés során értékelik az épület szerkezetét, dizájnját és a fenntartható működést. A "pass", "good", "very good", "excellent" és "outsanding" minősítéseket lehet elérni.

A Leadership in Energy and Environmental Design, másnéven LEED rendszer előnye, hogy előzetes akkreditáció nélkül alkalmazható bármelyik országban a világon. A másik különbség, hogy bármilyen területen épült, akármilyen állapotú épületre alkalmazható.

Mindkét rendszer célja, hogy minél környezetbarátabb épületek szülessenek. Nagy átfedés van a két rendszer között; ha egy épület az egyikben kiváló minősítést kap, akkor a másikban is hasonló eredményt fog elérni. Lehetőség van a kettős minősítésre is, azonban anyagi vonzatai miatt ezt ritkán veszik igénybe.

A dolgozók jólléte

A WELLBEING, vagyis jóllét az emberi tényezőkre fektet hangsúlyt, mint a dolgozók kényelme és egészsége. Az ilyen irodaépületek úgy vannak kialakítva, hogy minél több közösségi tér legyen, és a munkaállomások is kényelmesek és megfelelően felszereltek legyenek a dolgozók számára. Az ilyen irodák megalkotásában gyakran orvosok, pszichológusok is részt vesznek azzal a céllal, hogy a környezet a lehető legjobb hatással legyen a munkavállalókra. Ennek következtében csökken a fluktuáció és nő a hatékonyság.

Irodabérleti díjak

Az elmúlt években növekedett az irodák bérleti díja Budapesten. Buda központ, Dél-Buda és a Váci út a legdrágábbak, itt 14-15 EUR is lehet az átlagos négyzetméterár, azonban az A+ kategóriás épületeknél ennél is magasabbak a számok.

A munkavállalóra nézve

Egy munkavállaló munkaállomása nagyjából havi 60 ezer forintba kerül, ha egy modern irodaházban egy főre 10 négyzetméternyi irodaterület jut, és 15 eurós bérleti díjjal, 4 eurós üzemeltetési költséggel számolunk. A nemzetközi cégek munkabéreihez képest ez nem túl magas összeg. A bérlő cégeknek érdemes nagy hangsúlyt fektetni a minőségi irodák kialakítására, ezzel is csökkentve a fluktuációt és növelve a munkavállalók elégedettségét, ami elősegíti a munkavégzés hatékonyságát.

 

Forrás:

Portfolio.hu

Ne maradjon le az aktualitásokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb ajánlataink és a legújabb irodaprojektek, hírek egy helyen.

Kezdje velünk ... és folytassa új irodában

Ne töltsön el fölösleges napokat irodakereséssel!

93%-on van a budapesti irodaházak bérbeadottsága.
Adja meg a paramétereket kevesebb, mint 2 perc alatt, és személyre szabott ajánlatunkat küldjük még ma!

Árajánlatot kérek