hu
Vissza a listához

Mi a szerepe a Váci úti irodafolyosónak a magyar gazdaságban?2020.02.17

Mi a szerepe a Váci úti irodafolyosónak a magyar gazdaságban?

Azok a cégek, melyek központja a budapesti Váci út Nyugati pályaudvar és Újpest Központ metrómegálló közti részén találhatók, hatalmas szerepet töltenek be az ország gazdaságában. Az itt elhelyezkedő cégek túlnyomó részt szolgáltatásokkal foglalkoznak, gyártással csak elhanyagolható mértékben, ezért kevésbé figyelemfelkeltő, mint például egy autógyártással foglalkozó cég.

A G7.hu elemzésében 763 olyan vállalkozás szerepel Budapestnek ezen pontján, amelyek árbevétele elérte legalább az 50 millió forintot az elmúlt években.

Az is kiderült, hogy ezek a cégek adták a vállalati GDP 3 százalékát, a magyarországi vállalkozások termelési értékének 6,7 százalékát, árbevételének 4,1 százalékát és alkalmazotti számának 1,5 százalékát.

A GDP-t azonban nem csak vállalatok állítják elő, gazdasági teljesítmény szempontjából elmondható, hogy ezen az irodafolyosón termelnek meg minden 55. forintot az országban.

Vannak olyan cégek itt, akik több telephellyel rendelkeznek, így az alkalmazottak egy része másik telephelyen végez munkát, ami azt jelenti, hogy nem mindegyik Váci úti központtal működő cég összes tevékenysége zajlik itt.

A Váci úti irodafolyosó ezen 5 kilométeres szakaszán 47 ezer munkavállaló dolgozik, ami a 852 ezer budapesti foglalkoztatott 5,5 százaléka.

Hatékonyságban és fizetésben is verték versenytársaikat a Váci úti irodafolyosón található cégek: a munkavállalók átlagfizetése 2018-ban havi bruttó 492 ezer forint volt.

Az országos átlagnál jóval nagyobb ütemű növekedést figyelhettünk meg a Váci úti irodafolyosó cégeinél: az árbevételük éves átlagban 7,6 százalékkal, exportjuk 8,2 százalékkal növekedett, az üzemi eredmény pedig 9,7 százalékkal.

 

Forrás:

G7.hu

Ne maradjon le az aktualitásokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb ajánlataink és a legújabb irodaprojektek, hírek egy helyen.

Kezdje velünk ... és folytassa új irodában

Azonnal költözhető iroda akár 100 főre?

Jelenleg nem talál ilyen lehetőséget a piacon! Ha kiemelkedő minőségű, azonnal elérhető, teljesen berendezett irodát keres 70-100 főre, ez az ideális hely Önnek!

Megtalálta