Vissza a listához

Egyre nagyobb területeket kötnek le a bérlők2019.12.05

Egyre nagyobb területeket kötnek le a bérlők

A budapesti bérpiacon elenyésző az üresen álló irodák száma. A harmadik negyedévben az üresedési ráta nem haladta meg az 5,9 százalékot a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) mérése alapján. Eltérően a tavalyi és idei első félévi trendtől, a harmadik negyedévben az észak-Buda alpiacon maradt a legkevesebb terület üresen, mindössze 2,9 százalék állt kihasználatlanul.

Két irodaépülettel bővült 2019 harmadik negyedévében a budapesti irodaállomány. Ezek között átadták a Hungária Centert, amely összesen 7 ezer négyzetméter kiadható területtel rendelkezik, és az Advance Tower 7,6 ezer négyzetméter alapterületű második fázisát.

Az üresedési ráta 5,9 százalékra csökkent, ami rekord alacsony, 0,4 százalékpontos negyedéves csökkenésnek felel meg. Az észak-Buda alpiacon regisztrálta a BIEF a legkisebb mértékű, 2,9 százalékos kihasználatlanságot, ami eltér az előző negyedévekben megszokott értékektől. A legmagasabb üresedési ráta, ami 34 százalék, még mindig az agglomerációban mérhető.

A nettó abszorpció 28 ezer négyzetmétert, a bruttó kereslet 191 ezer négyzetmétert tett ki a harmadik negyedévben. Az előző év azonos időszakához képest a bérleti piac 41 százalékkal bővült. A legnagyobb arányt a szerződéshosszabbítások képviselték a teljes keresleten belül, az egész érték 63 százalékával. Az új szerződések a tranzakciós volumen ötödére emelkedtek. A bővülések részaránya 7 százalék, míg az előszerződéseké 10 százalék volt.

Pest központjában volt a legnagyobb mozgás, a korábbi évektől eltérően. Itt kötötték a teljes tranzakciós érték 32 százalékát. A Váci úti folyosó és dél-Buda 28 és 17 százalékkal részesedett a piacból.

A BIEF összesen 141 bérleti szerződést regisztrált, átlagosan 1300 négyzetméteres területekre a negyedév folyamán, ami 41 százalékkal nagyobb az előző negyedévi értéknél.

 

Forrás:

Napi.hu

Ne maradjon le az aktualitásokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb ajánlataink és a legújabb irodaprojektek, hírek egy helyen.

Kezdje velünk ... és folytassa új irodában

MEGKERESSÜK ÖNNEK!

Adja meg a keresett iroda paramétereit 2 perc alatt
és csak a releváns ajánlatokat szállítjuk!

Ajánlatot kérek