Vissza a listához

Béreljen vagy vásároljon? Mutatjuk az érveket2018.05.18

Béreljen vagy vásároljon? Mutatjuk az érveket

Budapest jelenlegi ingatlanpiaci környezetében mind az irodabérlés, mind az irodavásárlás nagy befektetés egy cég számára. Szakértők szerint a jelenlegi áremelkedés tendenciája idén még tartani fog, ezért érdemes számba venni, hogy egy-egy cég számára melyik lehetőség éri meg a leginkább. Nyilván sok tényező befolyásolja a döntést, legyen szó a cég tevékenységéről, méretéről, gazdasági és anyagi helyzetéről, mégis szólnak megdönthetetlen érvek az irodabérlés és az iroda vásárlás mellett egyaránt.

Ha irodabérlést választ

Irodabérlés esetében sokkal kisebb az induló költség, mint vásárlás esetében. Irodavásárláskor általában számítani lehet arra, hogy a vételár egy bizonyos hányadát, általában 10-30 százalék között, szükséges előlegként megfizetni. Ez egy kisebb vállalkozás számára aránytalanul nagy költség lehet. Bérlemény esetében általában 1-2 havi kaukciót kérnek el, ami sokkal kisebb befektetés, mint a fent említett vásárlási előleg költsége.

A havi költségek egy része elszámolható bérlés esetén egy vállalkozás költségeként is, éppen ezért az adóalap csökken, amellyel szintén sokat nyer egy vállalkozás.

Továbbá, az ingatlannal kapcsolatos egyéb költségek, mint az állagmegőrzési munkák, kisebb vagy nagyobb javítások, stb. a tulajdonost terhelik, nem a bérlőt. Természetesen a szerődés tartalmától sokminden függ, miben egyeztek meg a felek.

Ha bővül vagy csökken a cég nagysága, alkalmazottainak száma, szükségessé válhat az új iroda felkutatása, és ha megvan a továbblépés lehetősége, a bérlemény esetében sokkal rugalmasabb a felmondás. Vásárolt iroda esetében azonban nehéz kiszállni.

Ha irodát vásárol

A vásárolt ingatlan mindig érték, tőke, amely emeli a cég értékét. Továbbá, tavaly óta a kis- és középvállalkozások igénybe vehetnek adóalap-kedvezményt 30 millió forint felett, így még ha nem is tudja előre a teljes összeget a  könyvelésben leírni, mindig lesz lehetősége a legtöbbet kihozni az ügyletből.

A saját ingatlan biztonsággal is jár, hiszen nem kell attól tartania a cégnek, hogy mi történik majd, ha lejár a bérleti szerződés, esetleg új iroda után kell-e majd nézni vagy sem?

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma adatai szerint jelentősebb szerephez jut Budapesten az irodabérlés, az irodapiacon található irodák mindössze 3,5 százaléka áll saját tulajdonban.

A trendek, érvek, ellenérvek ellenére a cég vezetőjének döntése, hogy saját ingatlan mellett dönt-e vagy inkább a bérlemény mellett. Mindkettő megalapozott döntés lehet, hiszen mind a bérlés mind a vásárlás mellett találunk előnyöket, hátrányokat.

Forrás:
http://www.origo.hu/gazdasag/20180413-mik-az-irodaberles-es-irodavasarlas-elonyei-es-hatranyai.html

Ne maradjon le az aktualitásokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A legfrissebb ajánlataink és a legújabb irodaprojektek, hírek egy helyen.

Kezdje velünk ... és folytassa új irodában

Ne töltsön el fölösleges napokat irodakereséssel!

93%-on van a budapesti irodaházak bérbeadottsága.
Adja meg a paramétereket kevesebb, mint 2 perc alatt, és személyre szabott ajánlatunkat küldjük még ma!

Árajánlatot kérek